Short Story
Logoteca la Sat le aduce copiilor din Coșteiu, județul Timiș, un loc unde vor învăța cum se rostesc cuvintele și cum curg poveștile. La sat, nu există bibliotecă, nici club pentru elevi, nici măcar săli de sport cu antrenori, care să-i adune pe copii de pe stradă și să le ofere un spațiu de joacă și de dezvoltare corespunzător vârstei. În Logotecă, ei vor învăța cum să citească, cuvând cu cuvânt, și apoi cum să regăsească poveștile în viața lor de zi cu zi.


Descriere
Logoteca la Sat le aduce copiilor din Coșteiu, județul Timiș, un loc unde vor învăța cum se rostesc cuvintele și cum curg poveștile. La sat, nu există bibliotecă, nici club pentru elevi, nici măcar săli de sport cu antrenori, care să-i adune pe copii de pe stradă și să le ofere un spațiu de joacă și de dezvoltare corespunzător vârstei. În Logotecă, ei vor învăța cum să citească, cuvând cu cuvânt, și apoi cum să regăsească poveștile în viața lor de zi cu zi.
Acum 5 ani, m-am oprit puțin din drumul rapid al vieții chiar în satul în care am copilărit, în Coșteiu, o comună din județul Timiș. M-am întors să locuiesc la sat și am pus bazele Asociației Educația la Sat pentru a-i ajuta pe copiii din Coșteiu să aibă acces la un viitor mai bun.
Povestea Educației la Sat
Odată întoarsă la Coșteiu, am avut ocazia să interacționez cu noua generație de copii din sat și să observ că aveau nevoie de mult sprijin pentru școală. Așa că, am pornit primul proiect, să îi ajut să învețe să citească, să scrie și să socotească – Școala de Vară la Sat. A început ca un proiect realizat 100% cu voluntari și cu sprijinul unor ONG-uri din Timișoara și împrejurimi, în colaborare cu școala din comună, de unde am aflat toate provocările din clase.
Aproape 40% dintre copii aveau probleme de scris-citit sau nu înțelegeau ce citesc, probleme care duceau la repetenție și abandon școlar. Mai mult, am aflat că rata de promovare a evaluării naționale era foarte mică și scădea de la an la an.
Așa că, am pornit al doilea proiect – Meditații la Sat. Acesta este un program de tip after-school, pentru întreg anul școlar, nu doar în vacanțe, și care sprijină peste 30 de elevi din clasele primare și clasa a cincea. Copiii primesc o masă caldă și meditații la matematică și limba română prin metode educaționale non-formale, interactive oferite de învățători colaboratori.
De ce Logoteca la Sat?
Aici la sat, în educație, parcă provocările nu se termină niciodată. E mult de recuperat. Anul acesta, am pornit cu altă problemă mare de tot! Am observat că mulți copii pronunță foarte greu anumite cuvinte sau că sunetele pe care le folosesc când vorbesc și citesc nu sunt cele corecte. Problemele acestea îngreunează procesul de dobândire a abilităților de scris-citit.
Prin urmare, am apelat la un logoped și un psihopedagod pentru copii. Am aflat de la ei că aceste tulburări de vorbire afectează nu doar abilitățile școlare, ci și stima de sine, starea emoțională și comportamentul, iar acestea pot duce la o stare de epuizare și furie: copii nefericiți, care se îndepărtează tot mai mult de școală și de carte, precum și de cei din jurul lor.
Cum întotdeauna am fost pornită pe acțiune și rezolvarea problemelor, am găsit și soluția pentru copii! Au nevoie de ședințe individuale de logopedie și psihopedagogie, de jocuri logopedice, de metode speciale de citit, de metode care să le dea încredere și să îi ajute să progreseze într-un mediu în care se simt bine, în siguranță, dar și într-un spațiu de unu-la-unu, de consiliere logopedică, unde pot fi ei, înainte să fie cei mai buni!
Avem deja doi logopezi cu care colaborăm și dorim să creăm o Logotecă pentru a răspunde nevoilor copiilor legate de logopedie și psihopedagogie.
Cum construim Logoteca?
În clădirea în care funcționează programul nostru de meditații, avem încăperea potrivită pentru Logotecă, dar trebuie să o renovăm, să o facem primitoare, dar și ușor adaptabilă orelor de logopedie de tip unu-la-unu sau activităților de grup. Va fi sala în care copiii învață să citească, să pronunțe corect, să vorbească, să crească cu multă încredere în ei înșiși. Tot aici, în Logotecă, cu ajutorul voluntarilor și profesorilor, vom găzdui și zilele de lectură pentru toți copiii care vin la noi după școală, precum și în vacanțe.
Logoteca îi va susține pe toți cei 200 de copii din comună să citească și să iubească lectura! O logotecă primitoare și colorată pentru toți copiii din Coșteiu!
Logoteca la Sat va fi spațiul în care copiii o să găsească oamenii care să îi țină de mână, să îi învețe silabă cu silabă cititul și vorbitul corect. Va fi spațiul plăcut la care să se întoarcă cu drag și pentru că e frumos, pentru că are o baie curată, mese și scaune doar pentru ei, mici locuri de răsfăț și cărți și jocuri și lumină! Ceva ce cei mai mulți dintre ei nu găsesc acasă!
Avem spațiul și o mare parte din jocurile logopedice, dar mai avem multe de făcut să fie acel loc pe care îl visăm!
Ca Logoteca să fie primitoare și colorată, pentru început, trebuie să vopsim câțiva pereți, să punem un parchet și să construim o baie. Pentru a duce la bun sfârșit proiectul, mai avem nevoie de 25.000 de lei. Nevoia cea mai urgentă ar fi o toaletă și schimbarea instalației electrice.
Știm că putem conta pe voi să pregătim Logoteca pentru copii, așa cum ne-o dorim!
Partenerii noștri de la Asociația Elevilor din Timiș organizează o campanie pentru a cumpăra cărțile din Logotecă, așa că noi ne bazăm pe voi că ne ajutați să începem renovarea spațiului! Începem cu dorința de a strânge acum, prin această campanie, cel puțin 10.000 de lei din bugetul necesar renovării. Însă fiecare donație care ne ajută să depășim această sumă ne aduce mai aproape de Logoteca la Sat, cu spațiul complet renovat și amenajat!
Fiecare donație înseamnă o șansă pe care o primește un copil, în fiecare zi, să devină încrezător, să fie tot mai bun pentru el însuși – la citit, la scris, la socotit și în viață!
Donați pentru Logoteca de la Sat!
Recompense/Impact
You must be logged in to post a review.
Reviews
There are no reviews yet.