Ideea proiectului

Credem cu tărie că turismul poate transforma comunitățile locale, de aceea am hotărât să promovăm experiențele autentice pe care acestea le pot oferi. Există în Transilvania un loc special, care merită să fie descoperit. Noi te invităm să-l cunoști, să-l vizitezi, să-l îndrăgești și să ne ajuți să-l povestim tuturor! 

Gherla, România
9.095 lei Colectați
53 Susținători
0 Zile rămase
Suma colectată:
101.06%
Obiectiv: 9.000 lei
The campaign is successful.
Creator
1 Campanii | 0 Campanii favorite

Descriere

Gherla. Un oraș cu 20 de mii de locuitori, situat în Nord-Vestul României, în Câmpia Transilvaniei, pe malul Someșului Mic, la aproape 50 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca. Din oraș se parcurg 7 ore cu mașina până în București, capitala României, 6 ore până la Budapesta și 9 ore până la Viena. Până aici, un oraș obișnuit din România. Dar lasă-ne să mai încercăm o dată! 

Gherla sau Armenopolis, orașul Baroc. Locul care păstrează istoria armenilor din Transilvania. În care încă este viu meșteșugul vitraliilor, așa cum era practicat el cu secole în urmă. Locul tradițiilor culinare unice în România, a bucatelor aromate și a vinurilor de cea mai înaltă calitate, pregătite din soiuri alese. Înconjurat de ținuturi cu priveliști de poveste, case străvechi din piatră de tuf vulcanic, pajiști minunate cu fluturi rari și alte lucruri care îl fac să merite să devină o destinație turistică pe harta României! 

De ce este atât de specială Gherla? 

Gherla este un loc special pentru că a reușit să aducă în prezent poveștile trecutului. Pentru că și-a păstrat cu grijă moștenirea, fie că e vorba despre arhitectură, despre meșteșuguri sau rețetele culinare de altă dată. Cât de fascinant este că acum, în timp ce citiți acest text, cel mai probabil, Răzvan de la Vitralii Artă Sacră este în atelierul lui, prelucrând sticla la flacăra unui cuptor, după tehnici vechi, urmând să o picteze manual?

Ne-am îndrăgostit de acest loc când i-am cunoscut poveștile și oamenii. A durat ceva timp să îi cunoaștem și să le aflăm. Acum, vrem să le dăm mai departe. Știm că ele vor face și pe alții să îndrăgească acest loc, așa cum l-am îndrăgit și noi! 

Ajută-ne să spunem poveștile unice din Câmpia Transilvaniei 

Ne-am propus să punem Gherla pe harta turistică a României! Istoria, cultura, arta, gastronomia, arhitectura, diversitatea etnică și confesională, meșteșugul și tradiția sunt frumos conturate în această comunitate și pot fi prezentate într-un mod creativ, pentru a le transforma în experiențe de neuitat.

Obiectivul nostru este să transpunem cele 12 povești ale prezentului în filme de prezentare de 2 minute, de foarte bună calitate. Acestea vor constitui suportul media de promovare a 12 trasee turistice, care vor trece prin oraș și prin împrejurimi și care vor propune călătorilor experiențe de neuitat în comunitatea locală!

Prin această campanie, ne-am propus să adunăm suma necesară pentru ca să realizăm 4 dintre cele 12 filmulețe de prezentare, care vor spune:

  • Povestea Vitraliilor, poveste atelierului în care Răzvan de la Vitralii Artă Sacră, alături de specialiști în artă sacră și ingineri, țin aprinsă flacăra în cuptoarele de prelucrare a sticlei, creând vitralii exclusiv prin tehnici vechi, pictate manual și cu elemente realizate prin termo-deformare/fuziunea sticlei.
  • Povestea Gustului, despre comunitatea mică de armeni care continuă tradiția culinară  a ciorbei de hurut „aganciabur”, ciorbă de urechiușe (paste umplute cu carne de vită – armenii fiind negustori de vite) și aromată cu hurut, un condiment din lapte acru și verdețuri. 
  • Povestea Vinului, despre vinurile de calitate înaltă care se fac în Gherla și soiurile alese care cresc aici: muscat ottonel, sauvignon blanc, riesling, pinot gris, traminer roz, fetească regală. 
  • Povestea Ținutului Fluturelui Albastru, o microregiune cunoscută prin castelele sale Bánffy, ruinele Cetății Dăbâca, platoul monumentului răscoalei de la Bobâlna sau prin ”delta” creată de stufărișurile de lângă satul Sic.

Totodată, cu banii adunați vrem  să creăm materialele de prezentare (concept grafic și conținut) pentru primele 4, dintre cele 12 trasee care vor pune Gherla pe harta turistică a României, trasee de drumeție și ciclo-turistice, respectiv: Chidea – Borșa – Răscruci – Gherla,     Luna de Jos  (Turnu Teleki) – Bonțida – Gherla,  Gherla – Fizeșul Gherlii – Sâmboieni,  Gherla – Nicula – Săcălaia – Sic. Sunt locuri extraordinare, cu natură abundentă, pajiști, păduri, sate primitoare cu căsuțe parcă rupte din basme, rămășițele unui castel care te fac să te întâlnești parcă cu trecutul și atât de multe alte lucruri care așteaptă să fie descoperite!

Cu susținerea ta, putem face cunoscute poveștile și locurile unice din Câmpia Transilvaniei! Împreună, trezim dorul de călătorie, creștem numărul de zile petrecute în oraș de turiști, într-o atmosferă vie și autentică și ajutăm comunitatea să se dezvolte, cu respect pentru trecut și cu impact în prezent.

Fiți alături de noi să deschidem împreună fereastra către experiențe inedite de călătorie în Gherla și în împrejurimi. Hai să spunem împreună povestea Gherlei pentru ca vechiul Armenopolis să devină destinație pe harta turistică a României, o alegere firească a oamenilor aflați în trecere prin zonă!

Gherla suntem noi!

 

—————————–

Noi suntem Asociația Adventure Academy, o organizație care încurajează turismul în județul Cluj și mișcarea în aer liber, drumețiile și excursiile pe bicicletă, mijlocul de deplasare cel mai prietenos cu mediul. 

Dor Travel, agenția care promovează experiențele inedite din Gherla, este ambasadorul oficial al campaniei noastre.

Recompense/Impact

30 lei
Un card prin care îți mulțumim că susții Poveștile Prezentului!
mai, 2024
Timpul estimat al livrării
9 susținători
75 lei
Un tur ghidat de oraș. Locuri limitate.
mai, 2024
Timpul estimat al livrării
13 susținători
100 lei
Un tur gratuit de oraș și o seară de film în aer liber.
mai, 2024
Timpul estimat al livrării
15 susținători
150 lei
O tură cu bicicletă sau o drumeție gratuită de o zi pe unul dintre traseele turistice create prin campanie
iunie, 2024
Timpul estimat al livrării
16 susținători

2 recenzii pentru Poveștile prezentului

  1. agentiadortravel

    Este o idee foarte frumoasă de promovare a unei destinații prin susținerea antreprenorilor și artizanilor din comunitatea locală!

  2. Ionescu Dorina (proprietar verificat)

    Felicitari organizatorului!

Adaugă o recenzie

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *