Ideea proiectului

De 12 ani, în fiecare vară, prin Sommerschule sau Școala de Vară Gutenberg, folosim limba germană ca pretext de întâlnire și conversație pentru câteva zeci de tineri din orașele mici și mari din România, dar și din alte țări din această parte a Europei, pentru a crește acei tineri minune de care suntem cu toții mândri!

Satu Mare, România
7.421 lei Colectați
36 Susținători
0 Zile rămase
Suma colectată:
106.01%
Obiectiv: 7.000 lei
The campaign is successful.
1 Campanii | 0 Campanii favorite

Descriere

Cu toții suntem mândri de tinerii din comunitățile noastre atunci când aceștia voluntariază, organizează chiar ei acțiuni de voluntariat, evenimente caritabile sau inițiază proiecte sociale, de mediu sau de educație. Ne crește sufletul când se pun pe făcut curățenie în spațiile verzi, când vizitează bunicii comunității din centrele de îngrijire, când strâng cărți pentru o bibliotecă de la sat sau când ne învață despre obiceiuri sănătoase pentru noi și mediu, ca reducerea risipei de alimente! 

Și ne gândim că aceștia sunt tinerii minune! Dar nu despre magie e vorba. Sunt doar tinerii care au trecut prin experiențe de învățare personală sau de grup despre voluntariat, implicare civică și dezvoltare personală. Aceste oportunități de dezvoltare și implicare sunt extrem de multe și de diverse în orașe ca București sau Cluj-Napoca, dar mult mai puține în alte orașe.

De ce organizăm Sommerschule, ediția a XIII-a?

De 12 ani, în fiecare vară, prin Sommerschule sau Școala de Vară Gutenberg, folosim limba germană ca pretext de întâlnire și conversație pentru câteva zeci de tineri din orașele mici și mari din România, dar și din alte țări din această parte a Europei, pentru a crește acei tineri minune de care suntem cu toții mândri! 

„Nimeni nu ne învață așa interactiv, nimeni nu ne întreabă și implică cum ați făcut-o aici, și nimeni nu ne învață lucrurile acestea la școală!”. Cu mesajul acesta s-au adunat o parte din elevii care au participat la Sommerschule 2022 în jurul trainerului Gutenberg la finalul unui workshop de design thinking pentru dezvoltarea de proiecte civice.

Timp de o săptămână, în vacanța de vară, scoatem tinerii din zona de confort și le dezvoltăm abilitățile care apar puțin sau deloc în programa școlară. De ce? Pentru că credem în forța lor creativă, în dorința lor de a avea o voce, în ideile și visurile lor,  în puterea lor de a deveni oamenii pe care vrem să-i păstrăm într-o comunitate cu orice preț, ca să crească orașele noastre!

Ce ne propunem pentru Sommerschule 2023?

Vrem să aducem din nou la Cluj-Napoca, unde s-a născut Asociația Gutenberg și unde putem mobiliza resurse și oameni care să inspire, cel puțin 40 de tineri din 10 – 15 orașe din România. Mulți dintre ei fac parte deja din grupurile de inițiativă Gutenberg, dar nu au reușit încă să participe la școala de vară, pentru că cheltuielile de transport și cazare au fost, poate, peste bugetul lor sau pentru că încă nu și-au făcut curajul să plece de acasă ca adolescenți și să se întoarcă tineri încrezători și cu inițiativă :).

Sommerschule are în structura ei toate valorile Asociației Gutenberg, cu care au pornit la drum o mână de studenți, vorbitori de limba germană, acum 14 ani. Școala de vară e un moment bun să transmitem mai departe aceste valori: implicarea, lucrul în echipă, integritatea, respectul, dorința de cunoaștere și egalitatea.  

Atelierele școlii de vară sunt astfel create încât să îi ajute pe tineri să-și dezvolte competențele practice (ca cele de management a unui proiect) și să aibă instrumentele necesare pentru implicarea activă în viața democratică, precum și pentru organizarea propriilor inițiative, care să producă schimbări pozitive în comunitatea lor. După ce participă la școală,  tinerii formează noi grupuri de inițiativă la nivel local, cu sprijinul și îndrumarea echipei Gutenberg. 

Tabără de vară cuprinde și alte teme importante și atractive pentru tineri cum ar fi, „Jurnalism & Comunicare”, „Editare Foto & Video”, „Teatru și Improvizație”, „Învățare aplicativă a limbii germane”. Toate temele pe care le punem la dispoziția participanților le oferă oportunitatea de a dobândi abilități noi, de a deprinde cunoștințe de bază în limba germană și de a învăța într-un mediu incluziv, prietenos și distractiv. Poate, fără să își dea seama, cu multă voie bună și interactivitatea, devin alți tineri, acei tineri minune :).

Da, Sommerschule funcționează 🙂

Edițiile anterioare ale Sommerschule ne-au arătat că suntem un laborator viu de tineri minune, implicați activi în societate. Avem acum 17 grupuri de inițiativă, care cresc, mai greșesc, dar învață și fac proiecte mai mari sau mai mici în comunitate. 

Absolvenții școlii noastre de vară au pornit proiecte precum: acțiuni de protejare a naturii prin strângerea de deșeuri non-biodegradabile, proiecte dedicate promovării unui stil de viață sănătos prin activități desfășurate în aer liber, campanii de informare cu privire la acordarea primului ajutor, proiecte dedicate formării tinerilor în ceea ce privește educația financiară și antreprenorială, proiecte culturale și de tineret, evenimente de caritate etc. Și s-au strâns câteva zeci de inițiative și tot atâtea experiențe de învățare și exersare a implicării civice pentru tineri.

Ce poți face pentru tinerii de la Sommerschule?

Tinerii aceștia minune vor fi adulții minune pe care ni-i dorim în fiecare colț din România! Dar înainte să facă ei lucruri pentru noi, hai să facem noi ceva pentru ei. Să oferim elevilor din liceu oportunitatea de a crește un tânăr activ, implicat în comunitate.

Alătură-te comunității Gutenberg și susține Sommerschule 2023 printr-o donație!

Revenim cu vești către toți donatorii noștri despre tinerii și acțiunile lor în cadrul Sommerschule 2023! Vrem să îi cunoști, ca să îi recunoști în orașul tău și să le susții acțiunile în comunitate!

Susține tinerii minune la Sommerschule 2023!

Recompense/Impact

50 lei
Cu 50 de lei, arăți că crezi, la fel ca noi, în laboratorul de tineri minune de la Sommerschule.
10 susținători
100 lei
Cu 100 de lei, nu doar crezi, ci și asiguri participarea pentru o zi la Sommerschule pentru un tânăr din orașul tău.
9 susținători
300 lei
Cu 300 de lei, un tânăr din orașul tău trece prin 60% din atelierele Sommerschule. Deja e ceva, se simte schimbarea!
7 susținători
500 lei
Cu 500 de lei, crezi cu totul în puterea Sommerschule pentru tineri și un tânăr din orașul tău are acces la toată școala de vară! Pregătește-te de schimbare!
5 susținători

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Școala de Vară Gutenberg”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *