Short Story
O mare parte din elevii din mediul rural nu au acces la informație din confortul caselor, ceea ce face vitală construirea unor astfel de spații destinate lor. Vrem ca bibliotecile să fie locuri primitoare, în care elevii să poată lucra la temele sau proiectele lor, să aibă acces la cărți multe și noi și unde să se simtă încrezători și în siguranță.
Descriere
Le fel ca un spital sau o școală, biblioteca are un rol fundamental într-o comunitate, pentru că oferă acces la explorare și cunoaștere. În prezent, 6 din 10 școli din mediul rural nu au o bibliotecă.
Din dorința de a asigura copiilor din mediul rural condițiile necesare unei dezvoltări cognitive normale, am venit cu ideea programului Biblioteci pentru Viitor. Ne dorim să transformăm bibliotecile uitate de timp în spații adaptate zilelor noastre, unde elevii să descopere povești, să îndrăgească lectura și să găsească cărțile care să-i ajute să-și crească performanțele școlare.
O mare parte din elevii din mediul rural nu au acces la informație din confortul caselor, ceea ce face vitală construirea unor astfel de spații destinate lor. Vrem ca bibliotecile să fie locuri primitoare, în care elevii să poată lucra la temele sau proiectele lor, să aibă acces la cărți multe și noi și unde să se simtă încrezători și în siguranță.
Povestea Bibliotecilor pentru Viitor începe în județul Cluj
Pentru prima Bibliotecă pentru Viitor, am decis să ne oprim în localitatea Petreștii de Jos, din județul Cluj, unde venim în ajutorul celor 90 de elevi ai școlii „Ioan Bujor”. Vrem să amenajăm o bibliotecă modernă, adecvată educației secolului al XXI-lea, pentru copiii din comună. Eforturile noastre se concentrează pe educația următoarei generații, așa că ne dorim ca elevii din Școala „Ioan Bujor” să aibă acces la informații de actualitate, bine structurate și eficiente, pentru ca să se dezvolte într-un mediu optim.
Când am vizitat pentru prima dată școala din comună, am descoperit că biblioteca școlii este, de fapt, o sală depășită de timp și neprimitoare, în care doar se depozitează cărțile și care nu îmbie copiii să petreacă mai mult timp acolo.
Cum construim Biblioteca pentru Viitor în Petreștii de Jos?
Imediat după prima vizită, nu am stat pe gânduri și am trecut la treabă. Am făcut planul pentru transformarea spațiului actual într-o bibliotecă adevărată, un spațiu curat, primitor și care să îmbie la lectură. Primul pas a fost inventarierea și sortarea cărților deja existente. Ne-am petrecut primul weekend din luna mai la școală, alegând cărți și construind o bază de date digitală pentru bibliotecă.
După prima etapă de sortare, am realizat că un număr foarte mare de cărți sunt deteriorate și depășite de timp. Până acum, am sortat și digitalizat 718 de cărți, într-o sâmbătă, și am descoperit că 70% din cărțile școlii provin de la vechile biblioteci din satele aparținătoare comunei și puține sunt potrivite generației de elevi care studiază acum la școala din Petreștii de Jos.
7 din 10 cărți, găsite în biblioteca de la Petreștii de Jos, sunt deteriorate și depășite de timp, nepotrivite copiilor de acum
În timpul petrecut printre cărți, am găsit albume de artă, cărți de inginerie, fizică cuantică, dar și cărți în limba rusă pe care, evident, nu le-am putut citi sau cărți de propagandă comunistă, pe care nu am avut răbdare să le citim!
Ne-am simțit bine la Petreștii de Jos, gândindu-ne la ce le pregătim copiilor de acolo! Apoi, la finalul primei zile de sortare, am primit o gustare cu produse locale, pregătită cu drag de profesorii de la școală. Le mulțumim și ne bucurăm că ne sunt alături în acest demers de a face o bibliotecă a viitorului la ei la școală!
Mai avem nevoie de cel puțin 5000 de lei și 100 de cărți
Am început să adunăm cărți pentru biblioteca din Petreștii de Jos încă din martie, când am organizat o petrecere caritabilă pe care am numit-o sugestiv Book this Party, unde am strâns 200 de cărți și 4500 de lei de la aproape 90 de oameni care au venit la petrecerea noastră. Acum, vrem să trecem la următoarea etapă din proiectul nostru din Petreștii de Jos, respectiv renovarea completă a actualei biblioteci, într-o sală de lectură atractivă pentru elevi și profesori.
Ne propunem să achiziționăm încă cel puțin 100 de cărți și materiale didactice adecvate anului 2023 pe care să le folosească profesorii școlii la clasă. Vrem să remobiliem și regândim spațiul bibliotecii. Rafturile vechi și instabile trebuie înlocuite cu mobilier nou, avem nevoie de decorațiuni, în mijlocul sălii dorim să punem o masă, scaune, perne și o mochetă confortabilă. Pentru toate acestea, colaborăm cu un arhitect care ne ajută în regim de voluntariat cu designul și transformarea bibliotecii.
Biblioteca va fi spațiul unde elevii din Petreștii de Jos vor avea un loc al lor, pentru teme, lectură și socializare. Copiii au nevoie de o bibliotecă adevărată, iar acest lucru ne-a fost confirmat, în mod repetat, de profesorii școlii cu care suntem în permanentă legătură.
În ciuda eforturilor de fundaising depuse până acum și având în vedere numărul mare de cărți care trebuie înlocuite, mai avem nevoie de cel puțin 5000 de lei pentru a transforma depozitul de cărți în Biblioteca Școlii „Ioan Bujor”.
Prin această campanie, ne-am propus să strângem cel puțin 2500 de lei, cu care să cumpărăm cărți și materiale didactice, precum și să începem renovarea spațiului. Orice donație care depășește acest prag, ne ajută să renovăm mai repede biblioteca și să punem și mai multe cărți pe rafturile acesteia!
Inițiativa noastră nu este doar despre o bibliotecă școlară de la sat. Această bibliotecă recondiționată înseamnă o șansă în plus la o viață mai bună pentru copiii de la sat.
O bibliotecă cu materiale didactice și cărți moderne care să îi motiveze pe copiii din Petreștii de Jos să citească mai mult și să iubească să învețe înseamnă acces la educație de calitate! Iar educația, la rândul ei, înseamnă o viață mai bună pentru viitoarele generații!
Donează să aducem biblioteca viitorului în Petreștii de Jos acum!
Cine suntem?
Suntem un grup de tineri, între 18 și 32 de ani, care de mai bine de cinci ani mobilizează resurse din comunitate ca să dezvoltăm proiecte de educație, sănătate sau pentru persoane aflate în situații de risc. De asemenea, organizăm campanii de awareness și vizite de suport la diferite centre de caritate din județul Cluj. Rotaract Cetățuie Cluj-Napoca se află sub aripa Clublui Rotary și are scopul de a îmbunătăți calitatea vieții unei comunități și de a o servi mai presus de sine.
Recompense/Impact
You must be logged in to post a review.
Reviews
There are no reviews yet.