Ideea proiectului

Noi, Asociația AVATAR, vrem o să oferim o altfel de lume copiilor și tinerilor neauzitori! Una în care ei se pot implica în acțiuni culturale adecvate nevoilor lor, în care se pot bucura de toate formele artei și pot deveni ei înșiși, la rândul lor, creatori de artă! Nevoile lor sunt aceleași ca ale oricărui tânăr, a avea acces la cultură și artă fiind parte din procesul sănătos de dezvoltare al oricărei persoane.

București, România
2.080 lei Colectați
19 Susținători
0 Zile rămase
Suma colectată:
104.00%
Obiectiv: 2.000 lei
The campaign is successful.
1 Campanii | 0 Campanii favorite

Descriere

În România sunt peste 23.000 de persoane fără auz. Dintre acestea, aproape 2000 sunt copii și tineri surzi, câteva sute dintre ei fiind înscriși în școlile speciale din capitală. 

Imaginați-vă că trăiți într-o lume fără sunete. Fără muzică. Fără cuvinte rostite. O lume în care nu mergeți la teatru, pentru că nu puteți auzi ce spun actorii din piesa voastră preferată. Nici la concerte sau festivaluri, din aceleași motive, uneori nici la cinema. Ei bine, dacă v-ați putut imagina această lume, aveți acum o idee vagă despre accesul la cultură al oamenilor fără auz din România.

Este greu, deseori chiar imposibil, pentru copiii și tinerii cu deficiențe de auz și vorbire să acceseze forme ale artei în afara celei vizuale. Și asta nu pentru că nu există metode prin care ei ar putea face acest lucru, ci pentru că spațiul nostru cultural nu este adaptat nevoilor lor.

Toți tinerii au dreptul la educație și la cultură, doar că accesul unora dintre ei este limitat de  diverse bariere. În cazul persoanelor cu deficiențe de auz – barierele de limbaj. Nu au auzit niciodată limba română, așa că nu pot surprinde nuanțele limbii dintr-un act cultural destinat majorității. 

Vrem o să oferim o altfel de lume copiilor și tinerilor neauzitori!

Noi, Asociația AVATAR, vrem o să oferim o altfel de lume copiilor și tinerilor neauzitori! Una în care ei se pot implica în acțiuni culturale adecvate nevoilor lor, în care se pot bucura de toate formele artei și pot deveni ei înșiși, la rândul lor, creatori de artă! Nevoile lor sunt aceleași ca ale oricărui tânăr, a avea acces la cultură și artă fiind parte din procesul sănătos de dezvoltare al oricărei persoane.

Există forme artistice speciale pentru persoanele fără auz

Știm că există forme artistice speciale pentru persoanele fără auz. Recent, echipa noastră a adus pe scenă teatrul în limbajul semnelor, proiect implementat cu succes anul trecut și care va continua în 2023. În plus, ne propunem să organizăm turnee cu spectacole în limbajul semnelor, pentru a ne adresa unui număr cât mai mare de persoane fără auz, din diferite părți ale țării. 

Din 2021 până acum, am lucrat cu peste 200 de copii și tineri neauzitori din București, Buzău și Focșani, care au participat la ateliere de Basket Beat (o metodă prin care ei pot percepe o linie melodică prin intermediul ritmului produs de loviturile unei mingi de baschet) și au creat spectacole pentru colegii si profesorii din școlile lor. Copiii și tinerii neauzitori au trecut printr-un  labirint creat special pentru ei prin intermediul spectacolului de teatru senzorial și au creat campanii stradale folosind metode specifice pentru a atrage atenția comunităților asupra nevoii lor de a beneficia de produse culturale accesibile lor.

Ajută-ne să traducem identitatea culturală româneasă pentru copiii și tinerii fără auz!

Vrem să mai facem un pas! Am început un nou proiect, prin care ne propunem să-i ajutăm pe tinerii și copiii neauzitori să descopere elemente culturale ale identității românești (tradiții, folclor, artă populară și arhitectură), o identitate pe care nu o pot îmbrățișa dacă nu o înțeleg. Am început deja să organizăm ateliere în care traducem frumosul și profunzimea acestei identități pentru ei. 

În cadrul atelierelor, explicăm copiilor semnificația și istoria unor elemente din patrimoniul nostru și meșteșugărim împreună cu specialiști în folclor și creatori de obiecte artizanale. Obiectele create vor face parte dintr-o expoziție senzorială, o instalație la care se vor adaugă alte puncte de interes vizuale și lumini, creându-se astfel un traseu prin care vor trece vizitatorii

Cei mici vor mai avea la dispoziție și tutoriale video în limbajul semnelor, în care li se vor explica obiceiuri și tradiții, simboluri folclorice, cât și importanța prezervării lor. Vrem să punem la dispoziția neauzitorilor conținut de calitate, realizat de experți în antropologie culturală și folclor, prezentat într-o manieră accesibilizată, în limba și forma adecvată pentru ei. O persoană surdă nu consumă cultură la festivaluri, concerte, în sălile de cinema sau teatru, iar aceste videoclipuri i-ar ajuta să aibă acces rapid, online, la informații pe care altfel nu le pot obține. 

Atelierele pentru copiii și tinerii neauzitori fac parte din proiectul CONNECT, implementat de AVATAR în parteneriat cu Școala Profesională Specială pentru Deficienți de auz „Sfânta Maria” și Liceul Tehnologic Special nr. 3 din București și cofinanțat de Administrația Fondului Național Cultural – AFCN.

Ca să putem oferi toate atelierele și activitățile din proiect celor 40 de copii și tineri, avem nevoie de încă 10.000 de lei. 

Prin această campanie, ne propunem să strângem cel puțin 2.000 de lei, pentru co-finanțarea proiectului, însă fiecare donație care ne ajută să trecem de acest prag, ne dă mai multă încredere în proiectele pe care le facem pentru a asigura accesul la cultură al copiilor și tinerilor fără auz din România!

Susține accesul la cultură al copiilor și tinerilor neauzitori din România! Donează acum! 

 

Recompense/Impact

50 lei
Pentru 50 lei, îți trimitem un MULȚUMESC în limbajul semnelor de la copiii și tinerii implicați în proiect.
iunie, 2024
Timpul estimat al livrării
3 susținători
75 lei
Pentru 75 lei, primești un semn de carte cusut, de aducere aminte de cât de norocoși suntem să avem acces la cultură! Semnele de carte sunt făcute de copiii și tinerii implicați în proiect.
iunie, 2024
Timpul estimat al livrării
4 susținători
120 lei
Pentru 120 de lei, primești o potcoavă tradițională, făcută de copii și tinerii implicați în proiect, să îți poarte noroc tot anul, pentru că ai fost alături de noi!
iunie, 2024
Timpul estimat al livrării
6 susținători
175 lei
Pentru 175 de lei, îți trimitem o zgărdană, lucrată de copiii și tinerii implicați în proiect, să o porți sau să o faci cadou de noroc și drag pentru tradiții!
iunie, 2024
Timpul estimat al livrării
5 susținători

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Tinerii neauzitori au dreptul la cultură”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *